Do akej miery nás ohrozuje modré svetlo? Pýtali sme sa špecialistu

Technologicky vyspelé časy nám síce život uľahčujú, ale daň za to si odnáša naše zdravie. Modré svetlo ho ohrozuje, ani si to možno nemusíme uvedomovať. A nie je to len mýtus.

Celosvetový priemer strávený za obrazovkami predstavuje približne sedem hodín denne. Tínedžeri a ľudia pracujúci v kanceláriách sú bežne 10 až 13 hodín v umelom osvetlení a vo svetle z monitorov. Po takomto dlhom čase strávenom upreným hľadením na obrazovku sa stretávame s mnohými očnými problémami. Príčina je prostá – pri pohľade dlhodobo jedným smerom zabúdame žmurkať.

Akútne otázky týkajúce sa modrého svetla sú namieste. Pokiaľ nie sú naše oči chránené pred dlhodobým vystavovaním modrému svetlu, môže nám hroziť zvýšené riziko vzniku katarakty (sivý zákal), degenerácie makuly (žltej škvrny) či pterýgia (plazivý rast tkaniva na povrchu oka). A to nie je všetko. Ovplyvňuje aj naše biologické hodiny, a pokiaľ pred spaním dlho trávime čas za počítačom či smarfónom, niet sa čomu čudovať, že máme problém so spánkom.

„Jedna z definícií, ktorou by sme mohli charakterizovať súčasnú dobu, je, že je to doba extrémne opticky náročná. Na oči sú kladené nesmierne vysoké nároky a dostávajú zabrať v každom smere. Je to spôsobené predovšetkým častým pozeraním na blízke a stredné vzdialenosti, ktoré sú pre oko veľmi namáhavé, ale hlavne neustálym obklopovaním sa modrým svetlom,“ vysvetľuje refrakčná špecialistka Mgr. Lívia Šidlová, DiS, z očnej optiky MANIA.

Čo je modré svetlo?

Svetlo vstupujúce do oka môžeme rozdeliť do farebného spektra podľa jeho vlnových dĺžok. Vytvára zrakový vnem a vieme ho rozdeliť na viditeľné a neviditeľné. Na okrajoch farebného spektra sa nachádza neviditeľné svetlo, ktoré je problematické – na jednej strane je infračervené svetlo, na druhej strane ultrafialové. Do ultrafialového svetla, ktoré pochádza zo slnka a z modrého svetla, spadajú UV lúče.

Jeho zdrojom sú všetky umelé svetlá, žiarovky, LED-ky, obrazovky, či už ide o televízor, notebook, alebo smartfón, ktorý prakticky nepúšťame z ruky. Je známe, že UV žiarenie poškodzuje biologické tkanivá a jeho nežiaduce účinky sa prejavujú napríklad spálením pokožky. Čo sa týka očí, riziko UV žiarenia a modrého svetla spočíva v tom, že rohovka pohlatí len jeho časť, zvyšok dopadá až priamo na sietnicu a pri jej nedostatočnej ochrane nám hrozia zdravotné problémy.

Modré svetlo nás oberá o spánok

Modré svetlo ovplyvňuje aj náš spánok. Slnko prirodzene riadi cirkadiánny rytmus človeka, teda spánkové hodiny. Západom slnka ľudské oko prestane dostávať dávku modrého svetla a začne sa vyplavovať hormón spánku, melatonín. Po západe slnka zapíname svetlá, oddychujeme pred televízorom a deň zakončujeme nekonečným sledovaním sociálnych sietí. Modré svetlo tak stále blokuje tvorbu melatonínu. Keď potom odložíme telefón a snažíme sa zaspať, nejde to tak ľahko, a aj keď zaspíme, spánok často býva plytký a prerušovaný.

Tipy, ako si chrániť oči

Pri častom pozeraní do počítačov a smartfónov môže nastať aj problém so syndrómom suchého oka. Príčina je jednoduchá, zabúdame žmurkať a oči nie sú dostatočne zvlhčované slzným filmom. Sú suché, začervenané a podráždené. Môžeme mať pocit cudzieho telesa v oku. Riešením je obmedziť používanie elektronických zariadení a maximalizovať pobyt na prirodzenom dennom svetle. Pri práci na počítači pomáha napríklad pravidlo 20-20-20, t. j. každých 20 minút upriamiť svoj zrak na 20 sekúnd na predmet vo vzdialenosti približne 6 metrov.

Ďalším riešením sú špeciálne dioptrické šošovky – sklíčka, ktoré dokážu pohltiť škodlivé modré svetlo. Je možné ich vyrobiť s predpísanou dioptriou, ale tiež v nedioptrickej verzii. Ich používanie počas dňa je optimálne, večer a pred spaním priam nevyhnutné. Na prirodzenom svetle by sme mali stráviť aspoň hodinu denne a vyberať si kvalitné slnečné okuliare, ktoré naše oči dostatočne chránia pred UV žiarením zo slnka.

„Kvalitné slnečné okuliare musia obsahovať predovšetkým kvalitný UV filter. Možným vylepšením je polarizácia, ktorá eliminuje nepríjemné odlesky od hladkých plôch, akými sú napríklad mokrá vozovka, vodná plocha či sklené priečelie budovy,“ tvrdí špecialistka L. Šidlová, ktorá radí aj pri výbere vhodných okuliarov pri práci v exteriéri.

Prevenciou ochrany zraku sa vyhnete problémom

Základom sú správne návyky, rutina a predspánková hygiena. Pred spánkom zvoľte radšej pokojnejšiu aktivitu, akou je čítanie knihy. Nezabúdajte ani na pravidelné kontroly u optometristu, ktorý vám v očnej optike skontroluje, či vás vaše okuliare dostatočne chránia pred UV žiarením, a okrem toho vám vie premerať zrakovú ostrosť, vnútroočný tlak a predpísať správne dioptrické pomôcky.

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne majú v očnej optike MANIA odborné meranie zraku bezplatne a bez podmienky nákupu, aby si odbornú starostlivosť mohol dopriať každý a načas. Ak budete potrebovať okuliare, rovnako vám VšZP poskytuje až 100 € na okuliarový rám pre dospelých a tiež príspevok na okuliarové rámy a sklá pre deti až do 100 €.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >