Bezbolestné návštevy zubára: Štátna poisťovňa uľahčuje starostlivosť o deti vďaka bezplatnej anestézii

27.8.2024

Článok vznikol v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Väčšina detí nemá z návštevy zubára radosť, často kvôli strachu z bolesti, nepríjemných zážitkov alebo z neznámeho prostredia. Strach zo zubára, známy aj ako dentofóbia, je u detí pomerne bežný, najväčšia poisťovňa na Slovensku ale prišla s vychytávkou, ktorá im pomôže zmierniť strach.

Dentofóbia – poznáte ten pojem?

Dentofóbia je iracionálny a intenzívny strach zo zubárov alebo všeobecne zo zubných ošetrení. Ľudia, ktorí trpia dentofóbiou, môžu zažívať silnú úzkosť, nervozitu alebo dokonca paniku pri pomyslení na návštevu zubára alebo pri pohľade na zubné nástroje. Tento strach môže byť taký silný, že pacienti sa úplne vyhýbajú zubným prehliadkam, čo môže viesť k zhoršeniu ich ústneho zdravia.

Tento strach vzniká z rôznych príčin, vrátane negatívnych zážitkov u zubára v minulosti, kvôli strachu z bolesti, strachu z injekcií alebo dokonca z pocitu straty kontroly počas ošetrenia. Pri deťoch je situácia ešte náročnejšia, nakoľko technicky vybavená ordinácia v nich môže vzbudzovať úzkosť a obavy. Zubári sa snažia svojim malým pacientom pomôcť a často používajú rôzne techniky na zníženie strachu, ako sú odmeny, rozprávky či vysvetľovanie krokov, ktoré vykonávajú, aby sa dieťa cítilo bezpečne a v pohode.

Nie vždy to stačí

Niektoré deti majú najväčší strach z bolesti a pomôže im jedine vedomie, že zákrok, ktorý sa chystá, ich nebude bolieť. Všeobecná zdravotná poisťovňa v záujme udržania záujmu o prevenciu a starostlivosť o dentálne zdravie preto od začiatku júla 2024 v spolupráci so Slovenskou komorou zubných lekárov rozšírila u zmluvných stomatológov úhradu zdravotnej starostlivosti o lokálnu anestéziu pre všetkých jej detských poistencov do dovŕšenia 10 rokov.

Je to zadarmo

Cieľom tohto kroku je zabezpečiť pre detských poistencov bezbolestné zubné ošetrenie u zmluvných stomatológov a zvýšiť aj návštevnosť zubných ambulancií detskými pacientmi. Výška doplatku u zubára za anestéziu sa pohybovala v závislosti od regiónu, po novom však rodičia malých pacientov už za ňu doplácať nebudú.

Niektoré deti majú najväčší strach z bolesti a pomôže im jedine vedomie, že zákrok, ktorý sa chystá, ich nebude bolieť.

Podstatnou súčasťou je aj to, aby sa deti učili o dôležitosti ústnej hygieny a pravidelnej starostlivosti o zuby, čo im môže pomôcť mať pozitívnejší prístup k návštevám u zubára. Spektrum výkonov, pri ktorých sa bude uhrádzať anestézia, je pritom široké – zahŕňa extrakcie, výkony záchovnej stomatológie a výkony chirurgickej stomatológie. Lokálna anestézia nie je v stomatológii vekovo obmedzená, možno ju teda využiť aj u menších detí.

Znecitlivenie neuľahčuje prácu len zubnému lekárovi, ale najmä pomáha po zdravotnej a psychologickej stránke aj malému pacientovi. Lokálnu anestéziu využíva stomatológ u detí najviac pri vŕtaní kazov, čo môže byť u detí s nízkym prahom bolesti veľmi traumatizujúci zážitok. Lokálna anestézia tak umožní, aby tento zákrok nebol pre dieťa spojený so strachom z bolesti.

Odbúrajme detský strach zo zubárov

Znecitlivenie pomôže aj u starších detí, v čase, keď sa začínajú mliečne zuby vymieňať za trvalé. Anestéziu tak zubár využíva pri extrakciách zubov, a to najmä mliečnych stoličiek. Medzi pacientami sa nájdu aj deti, ktoré majú prah bolesti vyšší, a tak bolesť napríklad pri vŕtaní necítia tak intenzívne, teda zákrok podstúpia aj bez anestézie. U citlivejších detí je to ale určite veľká psychologická pomoc. Tento krok výrazne pomôže deťom odbúrať strach zo zubárov a tiež nezaťaží rodinný rozpočet.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >